Het verloop van de therapie

Het intakegesprek vindt meestal plaats samen met de ouders, met als doel een helder beeld te vormen van de situatie. Persoonlijke dingen die verteld worden zijn vertrouwelijk en worden als zodanig behandeld.

Na het intakegesprek maak ik een behandelplanplan wat we samen bespreken. Daarbij let ik op de haalbaarheid van het doel. Een traject bij mij zal altijd oplossingsgericht en kortdurend zijn.

Gedurende een aantal sessies in een veilige, stimulerende en positieve sfeer werk ik samen met het kind. Gemiddeld zijn vijf tot tien sessies voldoende om resultaat te merken.

Na ongeveer vijf sessies vindt er een (tussentijds) oudergesprek plaats waarin we de voortgang en het eventueel vervolg bespreken.

Voor ouders is het naast de therapie ook oudercoaching mogelijk.

Wat houdt de therapie in?

Integratieve kindertherapie is een behandeling op maat, waarbij het kind en zijn klacht centraal staan. De kracht van integratieve therapie is dat een probleem wordt geanalyseerd vanuit verschillende kanten:

  • Medisch: heeft de klacht een lichamelijke oorzaak?
  • Stress: hoe is de balans bij het kind tussen draagkracht en draaglast?
  • Gedrag: welke rol speelt gedrag bij het probleem?
  • Cognitief: welke overtuigingen zorgen voor bepaalde gedachten, gevoelens en gedragingen?
  • Systemisch: welke rol speelt het gezinssysteem of omgeving bij de klacht?
  • Psychoanalytisch: is er sprake van onverwerkte gebeurtenissen in het verleden?


  • Tijdens de therapie sluit ik aan bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de kinderen en jongeren. Hierbij maak ik gebruik van technieken waardoor kinderen zelf inzicht krijgen in hun eigen manier van denken, voelen en doen. Bijvoorbeeld: ontspanningsoefeningen, visualisaties, metaforen, creatieve therapeutische spellen.

    Kinderen hebben een groot zelfhelend vermogen. De therapie versterkt de eigen kracht en natuurlijke vaardigheden. Het kind wordt zich bewust van zijn kwaliteiten, hulpbronnen en keuzemogelijkheden. Hij leert deze aan te spreken en in te zetten op die gebieden waar dat nodig is, zodat hij zich weer op een positieve gezonde, eigen manier verder kan ontwikkelen.

    Wanneer is het raadzaam om therapie of coaching te overwegen?

    Als klachten niet vanzelf overgaan en lang aanhouden zoals: Klachten als gevolg van een emotionele gebeurtenis zoals scheiding, verhuizing, overlijden, ziekte. Faalangst, gepest worden, negatief zelfbeeld, Hyperventilatie, buikpijn zonder medische oorzaak, slaapproblemen. Verlegen en teruggetrokken gedrag, onaangepast gedrag. Emotionele en sociale problemen ten gevolge van dyslexie, NLD, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, PDD-nos, ADHD.


    Praktijk ERBIJ, voor integratieve kinder- en jeugdtherapie & coaching.
    Marijke Kuperij | Elbalaan 28 Sassenheim | tel: 0252-215091 | email: info@praktijkerbij.nl