Faalangst

Het wil niet goed lukken op school. Maar een kind heeft wèl de capaciteiten. Iedereen is er van overtuigd, maar op een of andere manier komt het er niet uit. Faalangst zorgt er soms voor dat kinderen onder hun niveau presteren. Een kind krijgt wellicht een hekel aan school, of heeft ineens vaak last van buikpijn. Ja, als ouders voel je wel dat er iets is, maar het is soms moeilijk om te helpen in dit soort situaties.

Op school wordt gezegd dat het in de klas wel meevalt, maar met proefwerken of toetsen mislukt ineens alles. “Hoe kan het nou met met die topo toets? Gisteravond wist hij alles nog!”

Het zou zo kunnen zijn dat het kind last heeft van faalangst. Zelfs bij hele goede prestaties komt faalangst voor. Het geeft een onaangename spanning in bepaalde situaties, en de balans is dan weg. Het is een vorm van onzekerheid om in de ogen van een ander iets fout te doen. Het kan optreden bij taakopdrachten, toetsen en nieuwe lessituaties. Het kan ook dat kinderen heel erg tegen de gymles opzien, of tegen nieuwe onbekende situaties.

Het is iets dat je zelf vaak niet weet, maar je ontwijkt allerlei dingen waar je veel plezier aan zou kunnen hebben. Soms voelen kinderen zich dan buitengesloten. Het hoeft niet eens zo duidelijk te zijn, maar toch…

Tijdens het therapietraject leren kinderen de balans te vinden, om weer ontspannen om te gaan met situaties. Door therapie op een speelse manier kan het kind weer ervaren welke mogelijkheden het in zich draagt en met zelfvertrouwen weer zijn capaciteiten waar maken.

Praktijk ERBIJ, voor integratieve kinder- en jeugdtherapie & coaching.
Marijke Kuperij | Elbalaan 28 Sassenheim | tel: 0252-215091 | email: info@praktijkerbij.nl